Schoenverzorging

Zoals aangegeven in ons eerste blog gaan we deze keer dieper in op één van de genoemde onderwerpen. We gaan het hebben over de juiste verzorging van uw nette schoenen.

Een stijlvolle man kan niet zonder; verschillende paren mooie, stijlvolle en nette schoenen. Het maakt niet uit of het monks , oxfords of broques zijn; je schoenen dienen er gewoon tip top uit te zien. Hoe mooi de schoen ook is, als hij niet goed wordt onderhouden ziet het er gewoon niet uit!

Om dit te voorkomen, geven we je in dit blog de belangrijkste tips om je schoenen optimaal te onderhouden. De meest voorkomende schoenen zijn suède schoenen en glad lederen schoenen. In dit blog gaan we in op het onderhouden van uw glad lederen schoenen.

Stap 1: schoonmaken

Je loopt vaak op je mooie schoenen. Hierdoor zal er stof, vuil en eventueel modder op komen te zitten. Het losse en vaak grovere vuil dient van de schoenen te worden verwijderd voordat we met poetsen beginnen. Gebruik hiervoor een paardenharen borstel en borstel het vuil er vanaf. Mocht er ergens nog modder blijven zitten, gebruik dan een vochtige katoenendoek om dit modder te verwijderen. Mocht je een vochtige doek hebben gebruikt, laat dan altijd je schoenen even drogen voordat je naar stap 2 gaat!

Stap 2: Het voeden van het leder

Hierbij maak je gebruik van de Lotion van Saphir. Je kunt hier ook de Renovateur van Saphir gebruiken, echter deze gebruik je meer voor een diepe reiniging. De Lotion ruim gebruiken; dit product voedt het leder en zorgt ervoor dat de poriën van het leder zich wat meer openen waardoor de schoenpoets in de volgende stappen beter wordt opgenomen. Je brengt de Lotion aan met een katoenen doek en wrijft het in het leder. Laat de lotion goed en lang (10-15m) intrekken. Na het intrekken dient u de schoen even stevig te borstelen met een paardenharen uitpoetsborstel.

Stap 3:  Kleur herstellen

Voor het herstellen van de kleur gebruik je een schoencrème waarvan de kleur overeenkomt met de kleur van het leder. Mocht je deze kleur niet kunnen vinden, neem dan een tint die net iets donkerder is. Dit geeft een leuk patina. De Saphir Medaille d’Or Pommadier is hier onze favoriet. U kunt dit product aanbrengen met een doek of met een insmeerborstel van paardenhaar. Gebruikt u een insmeerborstel? Spoel deze dan na gebruik direct uit met lauw water en droog hem af; doet u dit niet, dan wordt de borstel keihard en is deze niet meer te gebruiken. Breng de Pommadier zorgvuldig aan op uw schoenen. Door uw veters uit de schoen te halen kunt u ook de lip en het leder rond de vetergaten goed bereiken.

Laat de Pommadier 15 minuten intrekken voordat u de schoen weer flink borstelt met een borstel van paardenhaar.

Stap 4: Glans herstellen

In deze stap gaan we aan de slag met schoenwas. Gebruik hiervoor altijd een schoenwas die bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Een schoenwas op basis van siliconen verstikt het leder waardoor het leder niet meer kan ademen.

Als schoenwas gebruik ik de Pate de Luxe van Saphir. Ik breng de was aan met een katoenen doek die ik elke keer zeer kort in water doop. Hierna smeer ik wat was op de licht vochtige punt van de doek en breng ik de was met draaiende bewegingen aan op de schoen. Dit draaien is nodig omdat de was hier warmer door wordt en dan beter in de schoen trekt.

Ga op deze manier de hele schoen af. Het grote voordeel van was is dat het uw schoenen ook waterafstotend maakt. Een spray is niet nodig! Na het poetsen moet u wachten. Het liefst erg lang; want de was wordt harder naarmate u langer wacht. Dit komt de glans echt ten goede. Een wachttijd van 15 minuten is echt nodig.

Na het wachten komt het mooie moment; het uitpoetsen van de schoen. Dit is het moment dat u de glans ziet ontstaan. Gebruik hiervoor een paardenharen borstel en ga echt flink los. Na de borstel gebruik ik altijd een schone katoenendoek om de schoen nogmaals stevig mee op te wrijven.

Het goed poetsen van uw schoenen is een tijdrovende klus, maar elke minuut waard. U loopt altijd met perfect glanzende schoenen en door het goed onderhouden gaan uw schoenen een stuk langer mee.

De producten die we hebben besproken zijn te vinden bij de goede schoenmaker en natuurlijk in verschillende webshops. Zelf kopen wij bij Stylish Men of bij Schoenspannersshop. In dit artikel hebben we alleen de Saphir producten besproken. Op schoenpoetsshop.nl kunt u naast de Saphir producten ook de verzorgingsproducten van Collonil kopen. Deze zijn net wat goedkoper.

Volgende keer behandelen we het onderhouden van uw suède schoenen. Voor nu wensen wij u veel plezier met het poetsen van uw glad lederen schoenen! Keep em shining!

Leave a Reply

Your email address will not be published.